Olej nierafinowany i olej rafinowany – czy się różnią?

Na sklepowych półkach znaleźć możemy różnego rodzaju oleje. Wiele osób sięga po pierwszy „lepszy”, którego markę widział w telewizji lub którego używa od zawsze. Warto jednak wgłębić się w temat i dowiedzieć się, jakie właściwości powinien mieć dobrej jakości olej, aby korzystnie wpływał na nasz organizm. Dobry olej wpływa pozytywnie nie tylko na nasze zdrowie, ale również i na wygląd naszych włosów, skóry czy paznokci. Olej nierafinowany i olej rafinowany – czym się różnią i który z nich wybrać? Dowiedz się!

Olej rafinowany – cenne informacje

Olej rafinowany jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej stosowanych olejów w naszych kuchniach. Olej ten poddaje się rafinacji, czyli procesowi, który przebiega przy użyciu wysokiej temperatury oraz różnego rodzaju środków chemicznych (najczęściej heksanu). Rafinacja to inaczej proces oczyszczania oleju. W skutek tego z oleju częściowo usuwane są tokoferole, związki polifenolowe oraz sterole. Jeśli chodzi o jakość takiego oleju, to jest ona znacznie niższa niż olej nierafinowany. Jedynym plusem jego wykorzystania jest uniwersalność, ponieważ możemy dodawać go nie tylko do smażenia, ale również do dań surowych.

olej rafinowany

Olej nierafinowany – niezbędnik w naszej kuchni!

Olej nierafinowany powstaje najczęściej w wyniku tłoczenia. Olej ten nie jest oczyszczany przy użyciu wysokiej temperatury, stąd zachowuje swoje naturalne właściwości. Stosowanie oleju nierafinowanego powinno odbywać się na porządku dziennym. Jego spożycie przyczynia się do walki z takimi chorobami jak:

  • otyłość,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • niedokrwienna choroba serca,
  • atopowe zapalenie skóry.

Olej ten nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również i na nasz wygląd. Pozytywnie wpływa na walkę z atopowym zapaleniem skóry, walczy też ze skutkami starzenia się. Olej rafinowany posiada właściwości przeciwgrzybicze, antybakteryjne oraz chroni skórę przed promieniowaniem UV. Już dziś zamień swój olej na wysokiej jakości, prozdrowotny olej nierafinowany!

 

Olej nierafinowany posiada jasną barwę, ma wyraźny smak. Natomiast olej rafinowany ma zazwyczaj ciemną barwę, jest bez smaku i zapachu. Warto zwracać uwagę na właściwości olejów i ich oddziaływanie na nasz organizm.